LED vekstlys vs HPS vekstlys

LED vs HPS vekstlys 2019

LED teknologi har tatt over gartner industrien i de siste årene. I begynnelsen av LED-epoken, var ikke dyrkere fornøyd med hvor mye vekt planter under LED vekstlys produserte. Etter den nylige forståelsen av hele spekteret, belysnings teknologi samt innovative kjøle metoder, vil disse nye LED vekstlysene erstatter selv ett 1000W HPS vekstlys.

Så her er de generelle fordelene med den nye typen av LED vekstlys:

Først og fremst må vi snakke om lysstyrke. Det er en grunn til at epler fra den siden av treet som hadde lengre og bedre eksponering for lys smaker søtere. Lysintensitet hjelper med å lage sukker i prosessen med fotosyntesen. Fotosyntese er hovedgrunnen til at vi kaller planter “planter”. Det er den viktigste prosessen for å konvertere sollysets energi til organisk materiale. Det er veldig viktig å forstå at planter opplever lys på en radikalt annen måte enn oss. Mens vi ser et vanlig gammeldags hvitt lys, kan planter skille mellom subtile nyanser. Det er nå bevist at ulike bølgelengder og fargespekteret er veldig viktig for ulike plantearter.

LED vekstlys har mye sterkere lys og er ekstremt mye mer effektive fremfor HPS vekstlys. Hvis en lyskilde må være sterk for at planter skal vokse, vil ikke det bety at for å ha sunne planter, bør dine vekstlys bruke mer energi? Ikke nødvendigvis: LED vekstlys er kjent som mestere av effektivitet. For eksempel bruker et LED vekstlys mindre strøm enn HPS. De er opptil 60 prosent mer effektive. Av all energien et LED vekstlys bruker, går 95 prosent på lyset mens bare 5 prosent går på varmeutslipp. Det betyr at plantene dine er tryggere, da det er vanskeligere for LED lysdioder å brenne eller tørke ut plantene dine sammenlignet med HPS vekstlys.

På grunn av LED vekstlys bruker mindre strøm til å produsere lysstyrken, er de mye mer miljøvennlige enn HPS vekstlys. Samtidig som de er miljøvennlige sparer man ekstremt mye penger på strøm hver måned i forhold til HPS vekstlys, du vil kunne spare opptil 50% i totale strømutgifter hver måned og dette er enn av hoved grunnene til de har beste verdi for pengene man har investert. Ikke bare kommer Investeringen raskt tilbake, men du vil også unngå uvanlige høye strøm regninger hver måned som koster mye i det lange løpet.

LED vekstlys har mye lengre levetid i motsetning til HPS, MH, og CFL lys, du trenger ikke å bytte ut pærene hver andre gang du høster for å nå maksimal avkastning. LED vekstlys har generelt enn levetid på 16 år i blomst og 10 år i vekst før diodene mister effekt og må byttes, noe som er enkelt å gjøre.

Det beste med disse nye LED vekstlysene er måten de løser alle temperatur problemene man vanligvis har, spesielt hvis man dyrker innendørs i et dyrketelt. Det er ekstremt mye mindre varme utslipp i forhold til tradisjonelle HPS og MH vekstlys.

Med bruk av den nye typen LED vekstlys oppnår man lavere temperaturer med opptil 50% mindre ventilasjon en et HPS vekstlys, man vil kunne redusere mengden med luft som blir trekt inn og ut av rommet/dyrketeltet, men samtidig oppnå lavere temperaturer en ved bruk av HPS vekstlys. Dette vil også redusere støy nivået som blir produsert av dyrkerommet noe som er en fordel for mange, og det vil redusere strømutgifter man bruker til kjøling av dyrkerommet som også er en stor fordel.

Med passiv kjølt design er det ingen innebygde vifter og det er ikke nødvendig, men hvis man ønsker at LED diodene skal ha lengst mulig levetid hjelper det selvfølgelig med en ekstra sirkulasjonsvifte som blåser i retning av LED vekstlyset, noe som vil hjelpe å holde det ekstra kaldt. Dette vil også bidra til bedre sirkulasjon, mindre varmepunkt/ varmeoppbygging i rommet/dyrketeltet slik at du lett kan opprettholde den perfekte romtemperaturen slik at plantene trives.

Glødelys altså HID pærer er bygd med tungmetalldeler. Den viktigste delen av en glødepære er dens lysende glødetråd. Lett forklart er det det ledningen i pæren som gir lys, og den kan være laget av krom, iridium, rhodium, rutenium, osmium, molybden og wolfram. Når disse pærene slutter å virke og du bytter dem ut, kaster du bort farlige og giftige metaller pluss det er veldig vanskelig og finne slike metaller i naturen, og hvis trenden med å bruke disse materialene fortsetter, vil vi sitte igjen med mangel.

LED-er er laget av plastbiter som gjør dem lettere å resirkulere. De har ingen farlige kjemikalier (vel, bortsett fra plast).

LED vekstlys er veldig enkle å installere spesielt i dyrketelt eller rom hvor det er tak montering, de kommer ferdig sammensatt du trenger bare å henge det der du ønsker å plugge det i stikkontakten. Du trenger ikke å koble til balast, sette sammen reflekser eller passe på at man skrur i riktig pære når du kjøper LED vekstlys.

LED vekstlys kan enkelt plasseres på en flat overflate. Dette betyr at det er enkelt å manipulere LED vekstlyset og få det til å skinne i hvilken som helst retning du ønsker. HPS lyspærer sender lys rundt overalt og sprer det. Siden lysdioder er små, sender de ut en direkte lysstråle i en spesifisert retning. Lyset ditt spretter ikke lenger fra vegger og tak, men henvises til der det kan gjøre best.

Bare i år kan vi også se at disse nye LED vekstlysene gir akkurat det samme utbytte som HPS vekstlys, den eneste ulempen LED vekstlys har nå er høyere forhånds pris du må investere i. Men som vi når ser vil man totalt spare over 50 % i kjøle- og strømutgifter hver måned så i det lange løpet sparer man faktisk mye penger spesielt hvis du driver et stort anlegg.

Det største problemet med LED vekstlys i forhold til HPS er at det er faktisk ganske vanskelig å finne riktig lys. Det er hundrevis av forskjellige design, ulike spesifikasjoner, og forskjellige merker og alle hevder de erstatter HPS vekstlys, dette er ikke sant i de fleste tilfeller, som mange gartnere har opplevd. Det er derfor vi har brukt tid til å finne de beste LED vekstlysene på markedet som er ekte erstatninger til HPS vekstlys.

Vi ønsker å tilby Norge den høyeste standarden innenfor vekstlys i dagens industri. Et av målene til smartgrow.no er at Norske dyrkere skal ha muligheten til å ha tilgang til det beste dyrkeutstyret fra hele verden, verdensledende produkter som vil forbedrer din opplevelse som dyrker og plantene dine.