LED vekstlys

Hva betyr LED?

Light Emitting Diode (LED) er en type energieffektive lys som er et alternativ for tradisjonelle vekstlys som HPS-lys. I motsetning til andre typer vekstlys, brenner ikke lysdioder en glødetråd for å skape sitt spekter, men sender i stedet lys gjennom dioder.

LED vekstlys kan brukes gjennom hele prosessen, som et supplement til naturlig lys, eller sammenkoblet med andre typer vekstlys. Lys som sendes ut av LED vekstlys kan fokuseres, slik at lyset ikke spres eller går tapt mellom pæren og planteoverflaten.

Energieffektiv LED vekstlys er framtiden for gartner industrien. De er ikke bare økonomiske i bruk, men de produserer også planter av bedre kvalitet, sammenlignet med de tradisjonelle vekstbelysnings alternativene.

Påstandene om LED “watt” er blant de mest forvirrende mytene i LED-bransjen. Når du sammenligner LED vekstlys, må du alltid søke i spesifikasjonene for hvor mye watt LED vekstlyset trekker fra veggen. Dessverre er det mange LED-lys produsenter som er ekstremt misledende når de bruker ordet “watt” og promoterer produkter som, f.eks. et 2000W LED vekstlys som lett kan bytte ut ditt HPS vekstlys..

Se opp, hold deg informert når det gjelder hvor mange watt et LED vekstlys bruker. En generell idé om intensiteten til LED vekstlys er hvor mye watt det bruker fra veggen. LED-systemer kan slå HPS-systemer med 40-50%, f.eks. et LED vekstlys som trekker 500Watt kan erstatte et 1000Watt HPS vekstlys hvis faktorene er riktig.

LED vekstlys er lysarmaturer som bruker LED dioder på en moderne og effektiv måte for å produsere lys til dyrking av planter. LEDvekstlys kommer i mange former og størrelser, men som de mest essensielle delene til et LED vekstlys er LED diodene som tilsvarer mesteparten av effekten på lysets kvalitet, dvs. hvilket spektrum de produserer og hvor høy lysintensiteten er.

Siden produsenter av LED vekstlys kan velge lysdiodene de bruker i lampene sine, er det viktig å forstå hvilken type LED vekstlys som passer best for de spesifikke applikasjonene. En av fordelene med LED vekstlys sammenlignet med tradisjonelle belysningssystemer er muligheten til å matche lyset til plantenes spesifikke behov.

Når folk sier lys, refererer de vanligvis til den delen av det elektromagnetiske spekteret som er synlig for øynene. Imidlertid er det visse bølgelengder det menneskelige øyet ikke kan oppdage som er veldig viktig for planter. Slike bølgelengder som spiller en rolle i fotosyntesen er kjent som fotosyntetisk aktiv stråling og blir målt i (PAR). Ulike bølgelengder stimulerer plantevekst eller blomstring i forskjellige stadier og for forskjellige planter også.

Intensiteten til lysbølgene når de berører planteoverflaten kalles Photosynthetic Photon Flux Density (PPFD/PPF). Ideelt sett vil man ha et vekstlys med høy PPFD-verdi fra 460 til 925 over hele planteoverflaten. Det er viktig at man ser på hvor høye disse verdiene er før man kjøper et LED vekstlys hvis man ønsker å oppnå samme eller bedre resultater enn med bruk av HPS vekstlys.

Det er i utgangspunktet antall aktive fotoner som faller på en gitt overflate per sekund. Målt i μmol/m2/s, er dette en av måtene man kan se hvor effektivt og kraftig lyset ved planteoverflaten er som blir produsert av LED vekstlyset.

Forskjellige studier på fargevariasjoner har vist at visse farger påvirker hvordan planter vokser. Blått og ultrafiolett lysspekter påvirker spesielt vekst og rot dannelse, noe som vil føre til høyere suksess i vekst og stiklingsfasen. Legger man andre farger til spekteret, som for eksempel, “far red“ og Infrarød vil resultere i planter av høyere kvalitet, det vil si raskere og mer eksplosiv vekst, mer resin produksjon, mer kompakte frukter, og smaker i blomst fasen.

Et spektrum som inneholder alle farger kalles fullspektrum og er veldig likt sollyset. Lyset virke hvitt for menneskets øyne, og selv om det ikke er en avgjørende faktor for plantevekst, gjør det arbeidet rundt disse lysene lettere og gjør visuell inspeksjon av plantene mulig uten bruk av spesielle typer briller.

Mange produsenter av fullspektrum led vekstlys med hvitt lys har tildens til å ha veldig høye PPFD verdier, noe som gjør de til en fantastisk erstatning for HPS vekstlys i både stor og små skala hvor man ønsker høy intensitet.

LED har lengre levetid sammenlignet med HPS-lysene; for sammenligningen kan HPS-lampene vare i ett år mens lysdiodene kan vare 10 – 16 år avhengig av hvilket veksttrinn det blir brukt til. Noe som altså tilsvarer 60 000 + timer bruk før diodene på LED vekstlyset eventuelt må byttes.

De fleste produsenter gir også en garanti på lysets deler, noen tilbyr også inkludert gratis returrett. Deler av LED vekstlyset fungerer uavhengig av hverandre, så hvis du venter på en reserve del, kan lyset ditt fortsatt fungere helt fint og gjøre jobben sin.

Fullspektrum LED vekstlys blir stadig mer populært på grunn av deres høye effektivitet og holdbarhet. Selv om det å velge riktig modell kan være skremmende på grunn av det mettede markedet og falsk promotering, kan du trygt finne det du leter etter hos Smartgrow.no. Ikke nøy deg med billig, utdaterte produkter.. se etter noe som varer lenge og er laget av ordentlig kvalitet til en rimelig pris.